Laktifort - probiotyk

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera szczepy probiotyczne Lactobacillus rhamnosus GG (kod taksonomiczny ATCC 53103). Jeden z najlepiej przebadanych szczepów probiotycznych, w licznych badaniach klinicznych. Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) przyznało najwyższą rekomendację dla szczepu probiotycznego Lactobacillus rhamnosus GG - I, A.¹

I - wiarygodne dane z ≥ 1 systematycznego przeglądu dobez zaplanowanych badań z randomizacją.
A – mocne zalecenie, poparte danymi kategorii I.

skład

Lactobacillus rhamnosus GG (nie mniej niż 6 miliardów bakterii w momencie wytworzenia). Substancje pomocnicze: skrobia kukurydziana, magnezu stearynian, inulina. Nie zawiera laktozy.

postać

Opakowanie zwiera 10 kaspułek. 1 kapsułka zawiera nie mniej niż 6 miliardów (6 x 10⁹ CFU︠*) żywych kultur bakterii w momencie wytworzenia.

*CFU – Colony Forming Unit – jednostka tworząca kolonię bakterii.

wskazania do stosowania

Jeden z najlepiej przebadanych probiotyków do postępowania dietetycznego w:
- Antybiotykoterapii, w celu zapobiegania biegunce związanej z przyjmowaniem antybiotyków i uzupełnienia mikroflory bakteryjnej jelit
- Ostrej i przewlekłej biegunce
- Zwiększonym ryzyku chorób alergicznych u dzieci
- Dolegliwościach układu pokarmowego – wspomaga organizm w przypadku bólu brzucha, wzdęciach czy niestrawności.

sposób stosowania

1-2 kapsułki dziennie lub według zaleceń lekarza. Kapsułkę można połknąć lub otworzyć, a następnie rozpuścić zwartość w płynie (mleku, wodzie). W leczeniu biegunki u dzieci największy efekt uzyskano stosując Lactobacillus rhamnosus GG od 6 x 10⁹ jednostek tworzących kolonię (CFU) do 10¹¹ CFU/24 h (zwykle 2 razy /24 h) przez 5 dni.²

środki ostrożności

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Produkt nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza.

przechowywanie

Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25℃. Chronić przed światłem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

 Kupuję

wracam do kategorii

¹ Expert Working Group: Guarino A., Albano F., Ashkenazi S. i wsp.: The ESPGHAN/ESPID guidelines for mnagement of acute gastroenteritis in children in Europe. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2008; 46: 81-122.
² Szajewska H., Chmielewska A., Gieruszczak-Białek D. i wsp.: Ostra biegunka. Kraków, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna – Pediatria – Wyd. specjalne, 2011; 1: 104-118.

NASZE BIURO
Perffarma Sp. z o.o.
ul. Królowej Marysieńki 13/11
02-954 Warszawa

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
info@perffarma.pl
tel.: + 48 22 550 60 36
fax: +48 22 550 60 35